Znamenitosti

Vsak popotnik, ki se poda na Kubo, je nad državo navdušen. Navdušeni pa so lahko tudi tisti, ki se odločijo za potapljanje ob otoku, saj je podvodni svet enostavno čudovit. In če se že odpravljate na Kubo, nikakor ne smete pozabiti na osem čudes te države. Prvo čudo je La Habana Vieja (stara Havana).

Krona vseh kubanskih zanimivosti je prav stara Havana, ki je eno prvih mest, ustanovljenih v Novem svetu. Strnjeno mesto jedro predstavlja srce in dušo Kube. Unesco pa jo je leta 1982 zaradi njene arhitekture in zgodovinskega pomena uvrstil na seznam svetovne dediščine. Danes stara Havana diha z glasbo, o uličnem kriminalu pa ni govora.

Čeprav se morda sliši čudno, pa je drugo čudo Kube (vsaj za domačine in veliko obiskovalcev) štiri kilometre dolga pešpot ob Havana Bayu, ki se imenuje El Malecón. Na tej pešpoti lahko slej ko prej spoznate vse Havance, ki se sprehajajo sami s svojimi mislimi ali pa v družbi. Proti večeru je sprehajalcev več, saj uživajo, ko se sonce spušča z gradu Morro čez celoten zaliv. Vsem pa je skupna še ena stvar – uživajo v svežem morskem zraku in občasno nenavadno močnem vetru in valovih. Med sprehodom po El Malecónu od stare do nove Havane lahko vidite, kako okoliški prebivalci lovijo ribe za večerjo, otroke, ki se igrajo v valovih, in ljubimce, ki so to morda le za eno noč, lahko pa tudi za vse življenje.

Na drugi strani Kube leži drugo največje mesto na otoku – Santiago de Cuba. Mesto je neposredni tekmec s Havano. No, vsaj kar se tiče umetnosti. Mesto imenujejo tudi zibelka revolucije, saj so se v 50. letih prejšnjega stoletja prav tu izkrcali Castrovi uporniki. Z enega od balkonov je na novo leto 1959 Castro razglasil zmago revolucije. Ker leži mesto na vzhodu države, ima več primesi karibske kulture, ki se odraža v arhitekturi, kuhinji in mešanju narodnosti.

Tudi Santiago de Cuba je na seznamu svetovne dediščine, predvsem zaradi gradu San Pedro de la Roca, s katerega je čudovit pogled na zaliv.

Še eno mesto, ki ga morate obiskati, je Cienfuegos, kolonialno mesto, ki je nastalo leta 1819. Mesto je povezano s tremi pridelki, značilnimi za Kubo: sladkornim trsom, kavo in tobakom. Kubanci mesto imenujejo La Perla del Sur (biser juga), čeprav Cienfuegos v prevodu pomeni sto ognjev.

Peta znamenitost Kube so seveda cigare. Tobak je prvi prinesel v Evropo Krištof Kolumb, z njim pa se je sam seznanil na Kubi, kjer je videl, kako domačini kadijo drobne zvitke suhega listja. Skozi stoletja je tobak dobil svoje občudovalce, seveda pa tudi svoje sovražnike. Res je, da so prve cigare, kot jih poznamo danes, naredili v Španiji v začetku 18. stoletja, narejene pa so bile iz tobakovih listov, ki so prispeli iz Kube. Kmalu zatem so prve tovarne cigar ustanovili na Kubi, saj so ugotovili, da suhi listi s potjo izgubijo aromo. Že več kot stoletje pomenijo kubanke vrhunec užitka pri kajenju, saj so najboljše narejene ročno, s tem pa obdržijo kvaliteto.

Seveda po vsej Kubi odmeva glasba, ki je šest znamenitost te otoške države. Pred revolucijo je bil najbolj znan nočni klub Tropicana v Havani, kjer so igrali svetovno znani glasbeniki. Le kdo ne pozna salse, ki je zaradi Glorie Estefan in Buena Vista Social Cluba zaslovela po vsem svetu? Kubanska glasba ni le salsa, obsega veliko zvrsti. Je mešanica različnih stilov in ima dolgo zgodovino. Prevladujejo španski in afriški ritmi, vmes pa najdemo tudi ritme južnoameriških držav, džeza in ameriškega popa.

Sedmo čudo Kube je narodni park, posvečen Alexandru von Humboldtu, oziroma Alejandru de Humboldtu, ki je Kubo obiskal leta 1801. Narodni park leži na najbolj vzhodnem delu države in je prav tako na seznamu svetovne dediščine. V parku najdemo veliko število edemitov, kar 70 odstotkov spermatofitov vsega sveta raste tu in nikjer drugje. Zaradi ekosistema in skal v bližini je okolica osupljivo lepa in resnično vredna ogleda.

In zadnje čudo? Kubanski morski grebeni. Konec koncev je Kuba karibski otok, ki privablja potapljače z vsega sveta. Ti ne obiskujejo samo Kajmanskih otokov in Bahamov, ampak se spustijo v globine, ki jih ponuja okolica Kube. Grebenski sistem, ki obkroža arhipelage južno od Kube, na primer Jardines de la Reina (kraljičini vrtovi), so ogromni in dobro ohranjeni. Tu živijo štiri vrste morskih želv, jastogi, različne vrste rib in ostalega življa.

Rezultat iskanja slik za znamenitosti kuba

Viri:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Kuba

POTOVANJE KUBA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja